skip to Main Content

Haneman Biofruit is met ruim 23 hectare boomgaard één van de grotere biologische fruitteeltbedrijven in Nederland.

Op ruim 23 hectare boomgaard in het ‘Land van Maas en Waal’ worden appels en peren geteeld, waaronder Elstar appels, Conference peren en sinds 2016 de Maribelle appel die wordt verkocht onder het concept “BelleBio ®“.

Van de Gieser Wildeman stoofperen worden naast het verse product ook conserven gemaakt die in verschillende supermarkten en streekwinkels als streekproduct worden verkocht. En sinds kort wordt er ook sap gemaakt van het fruit met de eigen sappers!

Naast fruitteelt verzorgen we samen met 6 tot 8 medewerkers in de winter het snoeiwerk voor collega fruittelers.

Onderneming

In 2000 is het bedrijf overgenomen van vader Piet Janssen na 12 jaar in een maatschap samen het bedrijf gevoerd te hebben. Het bedrijf was toen 12 hectare groot. In korte tijd is grond bijgekocht en is de aanplant vernieuwd, de omvang van het bedrijf is gegroeid naar ruim 23 hectare. Reeds in 2000 heeft Toine de cursus biologische teelt gevolgd. Tot een echte omschakeling kwam het toen nog niet. De risico’s werden te groot geacht. Uiteindelijk is de omschakeling gemaakt in de jaren 2011 tot en met 2014. In 2009 is de snoeiactiviteit opgestart. In dat jaar was er behoorlijke hagelschade waardoor aanvullend inkomen welkom was. Daarnaast geeft het ook de seizoenarbeiders extra werk gedurende het jaar, waardoor deze zich ook meer verbonden voelen met het bedrijf. Het verloop onder de medewerkers is dan ook zeer laag.

In 2004 is de huidige locatie aangekocht. Grenzend aan een boomgaard die al in bezit was en gunstig gelegen tussen de overige boomgaarden. Na 6 jaar gebivakkeerd te hebben in de vervallen woning is een nieuwe woning gebouwd. En nu in 2017 is uiteindelijk een loods gerealiseerd voor de opslag van fruit, werktuigberging en huisvesting voor medewerkers.

Bedrijfsactiviteiten

Naast de fruitteelt is ook het loonwerk een belangrijke pilaar onder het bedrijf. Aan de ene kant vanwege de inkomsten, aan de andere kant, zeker zo belangrijk, om een continue aanbod van werk te hebben voor de buitenlandse arbeidskrachten. Ook zij willen graag zekerheid en continuïteit. Met de snoeiwerkzaamheden kan dit geboden worden. In dit verband is ook in de reeds gebouwde loods een nieuwe, huiselijke en veilige huisvesting gerealiseerd voor de medewerkers.

Sinds een aantal jaren wordt de productie van conserven opgepakt. Deze conserven worden via een groothandel afgezet in de retail. Minder mooie vruchten kunnen op deze manier toch een voldoende prijs opleveren en de middenprijs verbeteren.

Ook is in 2015 een professionele sappers overgenomen van een collega die stopte met de verwerking. Na een tijd in opslag gestaan te hebben, is deze productielijn in 2017 opgenomen in de nieuwe loods. Hiermee wordt nu een echt streekproduct op de markt gezet, via reeds bestaande afzetkanalen: het merk “Echt Sap!”, zelf geperst sap van eigen appels en peren.

Om de beste kwaliteit en beste rassen te telen worden de appelboomgaarden regelmatig vernieuwd, zodat ze voldoen aan de moderne eisen. Daarbij beschikken deze ook over beregening tegen nachtvorstschade en over druppelbevloeiing voor een efficiënte en effectieve manier van watergeven. Met de huidige klimaatverandering is dat een belangrijk punt.

Winkelwagen