De sappers-lijn
In 2017 is na oplevering van de loods een sappers-lijn geïnstalleerd. De machines zijn van de gerenommeerde machinefabrikant VORAN uit Oostenrijk. De gehele lijn bestaat uit een aantal machines.
Om te beginnen een kistenkantelaar om het fruit in de productielijn te brengen. Meer informatie over deze machine vindt u hier. Met de kistenkantelaar wordt het fruit in de was- en raspmachine (klik hier voor meer informatie) gebracht. Daarin het fruit gewassen en met een vijzel naar boven in de machine getransporteerd om daar geraspt te worden om vervolgens in de bandpers te worden gebracht.
De bandpers is de machine waar het eigenlijke persen plaatsvindt. Het geraspte fruit wordt daar tussen de band en de roestvrijstalen cilinders fijn geperst, zodat al het sap eruit valt op de verzamelplaten. De uitgeperste fruitresten komen achter uit de machine en worden afgevoerd. Meer informatie over deze machine vindt u hier.
Fruit persen voor anderen
Naast het persen van ons eigen fruit, zijn we ook in de gelegenheid om voor anderen te persen. Gedurende het oogstseizoen reserveren we een aantal dagen voor u als hobbyist die kleine partijen aanvoert. Puur sap van uw eigen appels en peren, zonder toevoegingen, door u samengesteld naar eigen smaak, direct verpakt in handige 3- of 5-liter verpakking.
Waar u voorheen kisten vol appels bewaarde en verwerkte tot taart, compote of moes, kunt u nu kiezen voor sap van eigen oogst, die kort wordt verhit zodat een ongeopende verpakking 2 jaar houdbaar is.
Het gepasteuriseerde sap is na opening nog 2 maanden buiten de koeling houdbaar. De verpakking met handige doseertap plaatst u zo op het aanrecht. Puur en ongezoet sap, (h)eerlijk om dagelijks van te genieten en leuk om cadeau te geven.
Geschikt voor iedereen die tenminste 75 kg appels en/of peren (max. 30%) aanbiedt. Dankzij de kistenkantelaar kunnen we kuubskisten kantelen, ideaal als u grotere hoeveelheden appels en peren wilt laten persen.
Veelgestelde vragen
Moet ik het fruit sorteren?
Sorteer uw fruit grondig. Stelregel is: wat u zelf graag eet, kan worden geperst. Kleine valplekjes of wormstek is niet erg, rotte appels en peren beïnvloeden de smaak nadelig. Beter wat minder kilogram van goede kwaliteit dan veel sap van mindere kwaliteit, is ons advies! Kwalitatief goed fruit geeft niet alleen een betere smaak maar ook een betere houdbaarheid.
Is het erg als we meer fruit meenemen dan opgeven?
Wij doen ons best om wachttijden tot een minimum te beperken. U kunt ons daarbij helpen door nauwkeurig het aantal kilo’s door te geven. Wilt u toch aanzienlijk meer fruit meenemen dan eerder opgegeven, geeft u dit dan nog even aan ons door.
Kan ik ook alleen peren laten persen?
Nee, peren hebben een hoger suikergehalte dan appels, hierdoor gaat puur perensap gisten. Wij persen peren alleen in combinatie met minstens 70% appels. Door het zuurgehalte van de appels, kunnen we de zoete peren goed pasteuriseren.
Aan perensap dat u koopt in de winkel is meestal citroenzuur toegevoegd om het suikergehalte te verlagen. Wij voegen niets toe omdat we kiezen voor een puur natuurproduct.
Zijn alle appels geschikt om te persen?
Ja. Onze stelregel is dat als u de appel lekker vindt, u het sap meestal ook lekker vindt. Het sap wordt vaak voller van smaak als u meerdere rassen mengt. Ook kunt u bijvoorbeeld een zure bramley mengen met een zoete peer, of een zoete appel.
Hoe lang kan het sap bewaard blijven?
Het sap is in onze 5-liter verpakking nog 2 jaar houdbaar. Eenmaal geopend is het sap nog 2 maanden houdbaar. Zorgt u ervoor dat het sap altijd tegen het kraantje aanligt, zodat u geen zuurstof kunt tappen, door bijvoorbeeld een houtje achter onder het pak te leggen zodat het een beetje scheef ligt.
Wat is de smakelijkste verhouding tussen appel en peer?
Wij raden in de meeste gevallen 70% appel en 30% peer aan. Peren moeten nog hard zijn. Als ze zacht zijn, bevatten ze teveel suiker, waardoor het sap zou kunnen gaan gisten. Dit verkort de houdbaarheid.
Hoe schoon moet het fruit zijn?
Het fruit moet schoon zijn van zand of klei, en er mag geen schimmel of rot op zitten. Het fruit wordt nog wel gewassen in onze machine. Plekjes en wormsteken op het fruit zijn geen bezwaar. Kwalitatief goed fruit geeft niet alleen een betere smaak maar ook een betere houdbaarheid.
Ik kan niet overdag komen. Is er een andere mogelijkheid?
U kunt altijd uw fruit ’s avonds of ’s ochtends vroeg in Winssen neerzetten, en het sap de volgende avond ophalen. Wij hebben niet veel opslagplaats, dus het is wel noodzakelijk dat u het dan direct weer ophaalt.
Kunnen jullie het sap ook opslaan voor me?
Wilt u uw fruit brengen en het sap later ophalen, meldt u dit dan even bij inschrijving. We hebben beperkte opslagcapaciteit.
Wordt er iets aan het sap toegevoegd?
Nee, wij voegen niets toe. Het sap blijft lang houdbaar doordat het wordt gepasteuriseerd, dit betekent dat het kort wordt verhit tot 80⁰ Celsius.
Kan ik uw sap ook ergens kopen?
Ja, als u uw woonplaats doorstuurt, sturen wij u een verkoopplaats bij u in de buurt.
Hoe bepaal ik het juiste pluktijdstip?
De oogsttijd van appels en peren loopt van eind juli tot in oktober.
De vruchten kunnen het beste geoogst worden als de suikers en het aroma optimaal gevormd zijn. Daarvoor heeft het ene ras meer tijd nodig dan het andere ras. De appel ‘Jonathan’ moet bijvoorbeeld tenminste 120 dagen aan de boom hangen, gerekend vanaf het tijdstip dat de eerste bloemblaadjes vallen.
Behalve raseigenschappen zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op het pluktijdstip:
- Hoe vroeger het warm is geworden in het voorjaar, hoe eerder een vrucht rijp is.
- Hoe noordelijker de boom staat, hoe later de oogst.
- Op zandgrond rijpt een vrucht eerder dan op kleigrond.
- Grotere vruchten en vruchten die meer buiten aan de boom groeien zijn eerder rijp.
- Bomen op beschutte plaatsen hebben eerder rijpe vruchten.
Beoordeel zelf uw bomen en bepaal dan het pluktijdstip. De kleur van de vruchten geeft een eerste indicatie: als de hardgroene kleur verdwijnt en de grondkleur geelgroen wordt, nadert het pluktijdstip. Als de eerste vruchten gaan vallen nadert het pluktijdstip. Deze vruchten moeten wel gaaf zijn. Aangetaste vruchten, vooral door fruitmot (pieresteek), vallen eerder.
Verder geldt:
- Als de vrucht gemakkelijk op de juiste plek te plukken is, daar waar het kurklaagje zit aan de steel
- Als de pitten bruin/zwart van kleur zijn
- Als de vrucht smaak heeft, dus niet meer wrang en zuur smaakt.
Winterappels, zoals Bramley Seedling en Keuleman, en winterperen zoals Comtesse de Paris en Winterbergamot komen overigens pas op smaak nadat ze, na de pluk in oktober, enige tijd, soms maanden, in de schuur zijn bewaard.
Onrijpe vruchten smaken bitter, wrang, zuur. Daarvan is geen lekker sap te maken. Bovendien zijn ze hard, er komt niet zoveel sap uit.
Hieronder volgt een lijst van appels en peren in volgorde van pluktijd.
APPELS
- Yellow Transparent (juli)
- Gravesteiner
- James Grieve (september)
- Dijkmanszoet
- Notarisappel
- Cox Orange Pippin
- Glorie van Holland
- Goudreinet
- Bellefleur (oktober)
- Groninger Kroon
- Lemoenappel
- Jasappel
- Keuleman
PEREN
- Kruidenierspeer (juli)
- Noordhollandse Suikerpeer
- Clapp’s Favourite (augustus)
- Triomphe de Vienne
- Beurre Hardy (september)
- Legipont
- Conference
- Doyenné de Comice
- Saint Remy
- Gieser Wildeman
- Winterrietpeer
- Zwijndrechtse wijnpeer (oktober)
- Brederode
- IJsbout